![](https://webcdn.guangming.com.my/wp-content/uploads/2024/03/Untitled0321e.jpg)
(吉隆坡21日訊)一名婦女在分享腌制食物的做法時,竟然使用清潔工人才會使用的黃色手套攪拌食物,衛生部強調這是錯誤示範!
衛生部在社媒X轉發這個由餐飲業者@daniasedek在TikTok上載的視頻腌制食品,澄清黃色手套主要用於清洗,並不適合用於食品處理。
KKM ingin memaklumkan penggunaan sarung tangan berwarna kuning adalah untuk pencucian dan tidak sesuai untuk pengendalian makanan.
Sarung tangan jenis nitrile (powder-free-glove) paling selamat untuk mengendalikan makanan kerana tidak meninggalkan sisa kotoran. Bagi mengelakkan… https://t.co/r2k4f2IG6a
— KKMalaysia🇲🇾🩺❤️ (@KKMPutrajaya) March 20, 2024
Resepi air asam siam oleh Diana Sidek.
Boleh guna resepi ini untuk buat kuah cicah ikan, daging atau ayam bakar. 🤤 pic.twitter.com/xomDEZ4t2o
— TikTok Berguna (@TikTokBerguna) March 14, 2024
該部表示,丁腈手套或稱無粉乳膠手套才是處理食品最適合的選擇,因為它們不會留下任何污垢。
“為了避免交叉污染,手套應該是一次性使用的。”
此外,衛生部也為食品接觸品提供認證,當中也包括手套,獲得認證的產品都會有認證標志。
欲需了解更多詳情,可瀏覽衛生部官方網址http://hq.moh.gov.my/fsq。